Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Разкази за епилепсията

Хората, за които се разказва в този раздел, са се научили да живеят с епилепсията и се надяват да могат да помогнат на другите, като споделят своя опит.

Александър (Холандия)

Винаги ми е било интересно как работи мозъкът. Станах професор по неврофизиология и работих с хора, които страдат от епилепсия. След злополука с колело, когато бях на 61 години, самият аз имам мозъчно увреждане. Претърпях операция на субдурални хематоми в мозъка и в последствие развих епилепсия.  

Като представител на пациентите, които страдат от епилепсия, аз споделям моя опит и насърчавам разбирането за това, как да живеем с епилепсия.

Беатрис (Испания)

Живее с епилепсия от 2000 г.  Говори от името на хората, страдащи от епилепсия


Беатрис прекарва голяма част от младежките си години и ранните години на зрялост изолирана от света в страх и притеснение, заради болест, за която не знаела нищо: епилепсията. Била на 8 години, когато получава първият си атоничен пристъп, само че отнема години на пристъпи, погрешни диагнози и заблуждаваща информация, преди Беатрис да получи правилната диагноза. 

Прочетете повече

Катрин (Великобритания)

Научих за епилепсията още като дете, защото баща ми страдаше от болестта. Поставиха ми диагноза на 15-годишна възраст, но заради баща ми мислех, че знам всичко, което трябва да знам.

Когато открих специалист по епилепсия, научих много повече и разбрах грешката си. Станах по-активна при грижата за здравето си и търсех по-добро лечение. Понастоящем разбирам епилепсията по-добре и имам лекар, който ме изслушва.  

Като представител за хората с епилепсия споделям своя опит и насърчавам разбирането за живот с епилепсия.

Джеръм (Германия)

Живее с епилепсия от 1989 г.

Говори от името на хората, страдащи от епилепсия

За всеки човек, който обича спорта, епилепсията е само пречка, която трябва да бъде преодоляна, и съперник, който трябва да бъде победен. Джером тренира активно през целия си живот, като подлага на изпитание своята издръжливост при състезания по плуване, колоездене и тичане.

Прочетете повече

Лойд (Англия)

Живее с епилепсия от 1986 г. Говори от името на хората, страдащи от епилепсия


През 1986 г. Лойд претърпява автомобилна катастрофа на обиколен път. Макар че той и съпругата му оцеляват, той претърпява на пръв поглед незначителна травма на главата. Първоначално изглежда, че се е възстановил напълно, но в рамките на един месец, съпругата му забелязва, че той изглежда все по-разсеян при разговор. Тя настоява той да потърси мнението на лекар, но Лойд отказва да признае, че има проблем, докато един ден не постъпва по спешност в болница след първия сериозен пристъп.

Прочетете повече тук

Виеке (Холандия)

Поставиха ми диагноза епилепсия през 1987 г., докато се опитвах да балансирам между майчинство, кариера и академично обучение. Оттогава трябва да се преодолявам много препятствия. Моят невролог и аз продължаваме да търсим лечение с приемливи странични ефекти.

Прочетете повече