Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Карлос

Карлос (Испания)

През 1988 г., след като му поставят диагноза болест на Паркинсон на 38-годишна възраст, Карлос решава, че животът му не е приключил; вместо това за него започва нов живот. Въпреки симптомите на забавени движения, нарушено равновесие и промени в говора, Карлос остава оптимистично настроен.  Карлос не позволява на болестта да обсеби живота му и започва да търси ефективно лечение и заявява: „Болестта на Паркинсон може да създаде трудности, само ако й позволите да ви контролира.”

Когато започва неговата борба с Паркинсон, дъщерите му се присмиват на това, че не може да си обели плод, на непохватното му боравене с ключовете за дома, но скоро разбират, че положението е много сериозно. Докато Карлос се опитва да намери ефективна терапия, той решава най-накрая с подкрепата на семейството си и на своя лекар да се подложи на операция за дълбока мозъчна стимулация през 1999 г. Операцията е успешна и Карлос вече може да намали големите количества медикаменти, които приема.  

Като Председател на Испанската федерация за пациенти с Паркинсон, Карлос разпространява своето послание за надежда сред хората, страдащи от болестта. Днес Карлос продължава своето лечение, включително мускулна и физиотерапия. Той обича да прекарва време със семейството си, да пътува, да работи с електроника, да чете и да моделира влакове, което е едно от любимите му занимания в свободното време. Карлос знае колко е важно хората да са информирани за болестта на Паркинсон и по този начин е изградил силна мрежа за подкрепа.