Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Да живееш с ранна фаза на болестта на Паркинсон

Следната история описва живота на г-жа А., която е с ранен стадий на болестта на Паркинсон.

Сутрин г-жа А. става от леглото изключително трудно, защото винаги усеща мускулите си сковани. Обличането вече отнема повече време, отколкото преди, защото й е трудно да се закопчава. Сега предпочита дрехи с ципове, в противен случай съпругът й трябва да й помага.

Забелязва, че почеркът й е станал много по-дребен от времето, когато е маркиралa книги и е писала доклади. Тя често отказва да решава кръстословици, защото като че ли не се сеща за правилните думи. Следобедите често заспива пред телевизора, вместо да върши нещо в градината, както е правила преди.

Напоследък г-жа А. е забелязала, че когато седи във фотьойла, дясната й ръка трепери без видима причина. Треперенето спира, когато използва ръката си. Когато става от стола, може да се движи едва-едва.

Г-жа А. предпочита да си ляга рано, защото се чувства много изтощена. Но когато е в леглото, й е трудно да се обърне. Според нея всички тези промени за неминуеми последици от възрастта, но тя е потисната заради неспособността си да върши нещата, които преди са й доставяли удоволствие или е приемала за даденост. Все повече разчита на съпруга си.

Основни моменти от историята й Ранните симптоми на болестта на Паркинсон могат да бъдат двузначни и

  • Ранните симптоми на болестта на Паркинсон могат да бъдат двузначни и диагнозата да не може да бъде поставена в началото.
  • Дори и в ранен стадий болестта на Паркинсон може да повлияе върху качеството ви на живот. Ежедневните задачи може да станат по-трудни.
  • Ранната диагноза и лечение могат да подобрят качеството ви на живот.