Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Да живееш с късна фаза на болестта на Паркинсон

Следната история описва живота на г-н Д., който страда от болест на Паркинсон в късен стадий.

Г-н Д. прекарва голяма част от времето седнал на стола си, в слушане на радио или гледане на телевизия с останалите гости в дома. Той ту може да се движи свободно, ту движенията му са резки, ту е като „замразен” в резултат на лечението.

Той е много нестабилен на краката си и е падал много пъти. Седенето обаче също е неудобно; когато действието на лекарствата спре, той не може да контролира ръцете и краката си и мускулите му се сковават. Когато успее да се изправи, често се усеща „замръзнал”, неспособен да се движи, когато се опита да върви. Или стъпките му стават все по-малки, докато преминат в тътрене.

Понякога се оказва трудно да го разберат, когато говори. Гласът му звучи все по-различно, става по-мек и по-неясен. Храненето също е проблемно: понякога му е трудно да дъвче и преглъща и има нужда от помощта на сестрата.

Дните преминават като в неясен сън: той често забравя кой ден е или имената на хората, които седят около него. Обикновено заспива през деня. Г-н Д. е потиснат, защото знае, че състоянието му се влошава. Чувства, че губи достойнството си, а разколебаните му движения в резултат на лечението стават все по-непредсказуеми.

Г-н Д. се притеснява да си легне, защото тогава треперенето му става най-лошо: краката му сякаш играят, има проблеми със съня и сестрите трябва да го обръщат през нощта.

Историята му показва, че напредналият стадий на болестта на Паркинсон може да доведе до сериозно инвалидизиране и да повлияе върху всички страни от живота на човек.