Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Алън

Алън (Уелс)

Живее с болестта на Паркинсон от 1999 г. Представител на хората, страдащи от болестта на Паркинсон


Животът с болестта на Паркинсон започва за Алън със синдрома на замръзналото рамо и периоди на депресия към 50-годишна възраст. Съпругата му го съветва да потърси съвет от своя лекар дали става въпрос за болестта на Паркинсон. Той прави това и през 1999 г. му поставят окончателна диагноза и пристъпва към лечение.  

След две години неговите симптоми, които включат двигателни проблеми и депресия, започват да надделяват и той решава да прекрати преподавателската си дейност. Алън остава сам у дома за година и премисля своя нов живот с Паркинсон. Той решава да се среща с други хора, които страдат от болестта, и започва да споделя през какво преминава.

Това, че Алън се ангажира активно със събирането на средства и работи със своя лекар за овладяване на симптомите, променя Алън и той става по-отзивчив и мотивиран. Като намира подкрепа от своето семейство и приятели, спортува и води групи, пред които говори за болестта на Паркинсон, Алън чувства живота си по-пълноценен от преди. Той продължава да работи с групата от млади хора, страдащи от болестта на Паркинсон, като става неин ръководител и се включва в Настоятелството на Сдружението на болните от Паркинсон (Великобритания). През 2009 г. той планира конференция, за да помогне на  млади хора с Паркинсон, която има изключителен успех.