Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Болест на Паркинсон – истории на пациенти

Да живееш с ранна фаза на болестта на Паркинсон

Сутрин г-жа А. става от леглото изключително трудно, защото винаги усеща мускулите си сковани. Обличането вече отнема повече време, отколкото преди, защото й е трудно да се закопчава. Сега предпочита дрехи с ципове, в противен случай съпругът й трябва да й помага.

Прочетете повече за това как се живее с ранен стадий на болестта на Паркинсон.

Да живееш с късна фаза на болестта на Паркинсон

Г-н Д. прекарва голяма част от времето седнал на стола си в слушане на радио или гледане на телевизия с останалите гости в дома. Той ту може да се движи свободно, ту движенията му са резки, ту е като „замразен” в резултат на лечението.

Прочетете повече за това как се живее в късен стадий на болестта на Паркинсон.

Алън (Уелс)

Живее с болестта на Паркинсон от 1999 г. Представител на хората, страдащи от болестта на Паркинсон


Животът с болестта на Паркинсон започва за Алън със синдрома на замръзналото рамо и периоди на депресия към 50-годишна възраст.

Прочетете повече

Карлос (Испания)

През 1988 г., след като му поставят диагноза болест на Паркинсон на 38-годишна възраст, Карлос решава, че животът му не е приключил; вместо това за него започва нов живот. Въпреки симптомите на забавени движения, нарушено равновесие и промени в говора, Карлос остава оптимистично настроен.  Карлос не позволява на болестта да обсеби живота му и започва да търси ефективно лечение и заявява: „Болестта на Паркинсон може да създаде трудности, само ако й позволите да ви контролира.”

Прочетете повече тук

Кристер (Швеция)

Живее с болестта на Паркинсон от 1988 г. Говори от името на хората, страдащи от болестта на Паркинсон


Кристер помни момента на срещата с Паркинсон - защото тъкмо тогава слага часовника си и точният час и минута са още в ума му. През 1988 г. на 45-годишна възраст, той учи за невролог и бързо разбира какво означава треперенето на ръката му. Все още му е трудно да приеме диагнозата, тъй като усеща изтръпване, точно когато трябва да пътува някъде или да продължи работата си.

Прочетете повече

Хесус (Испания)

Животът на Хесус с болестта на Паркинсон започва през 1985 г. Именно тогава той за пръв път започва да наблюдава симптомите, като започва лесно да губи равновесие. Хесус не се притеснява за симптомите, защото те се появяват само при стрес. Когато обаче лявата му ръка отказва да се движи при ходене, Хесус започва да се притеснява.  

 За да се адаптира към живота с болестта на Паркинсон, Хесус въвежда малки практични промени, за да се придвижва по-лесно из къщата и продължава да работи със своя невролог, като правят необходимите промени в лечението. Хесус вече не се тревожи за бъдещето и се е посветил на това да изживява всеки свой ден пълноценно.

Прочетете повече

Шийла (Великобритания)

В този ужасен ден, в който ти поставят диагнозата, си мислиш, че светът свършва. Все още усещам топка в стомаха. Но оттогава посетих Великата китайска стена, Норвегия, Испания и Австралия. Завърших магистърска степен, научих се да ползвам скара в чудесната ми нова кухня и си купих каравана в Уелс. Така че светът продължава да се върти въпреки диагнозата.  

Прочетете повече 

Вероника (Испания)

Грижи се за съпруга си, който страда от болестта на Паркинсон

Говори от името на хората, страдащи от болестта на Паркинсон

Вероника продължава да подкрепя своя съпруг през всичките му изпитания, включително дейности като плуване и ходене. Днес, Вероника прекарва всеки уикенд извън града заедно със семейството си. Тя се гордее с това, че семейството й е останало заедно пред лицето на нещастието и се възхищава на своя съпруг за жаждата му а живот предвид болестта на Паркинсон.  

Прочетете повече

Волфганг (Германия)

Живее с болестта на Паркинсон от 1994 г.

Говори от името на хората, страдащи от болестта на Паркинсон

За Волфганг болестта на Паркинсон не е изцяло нещо лошо: чрез нея той открива поезията и други нови умения, както и насърчава други хора с болестта на Паркинсон да открият своите вътрешни заложби и сила, за да преодолеят трудностите, пред които са изправени в своя живот.

Прочетете повече тук

Маскиране


The video cannot be displayed

Пациентите разказват за последствията от невъзможността да показват изражения на лицето.

Брадикинезия


The video cannot be displayed

Брадикинезията представлява забавяне на движенията.