Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Проблеми с паметта

Сега хората живеят по-дълго от всякога. През последните 200 години продължителността на живот в най-развитите страни се е увеличила от едва 27 до 70 години. До 2025 година бебетата, родени в Европа и Северна Америка, вероятно ще живеят поне до 80-годишна възраст, тези в Китай до 75 години, а тези в Индия до навършване на 71 години.

Остаряването крие здравословни проблеми, свързани както с физиката, така и с психиката. Лекарствата обаче помагат на повече хора да доживеят до старостта в добро здраве.

Отслабването на паметта е често срещан проблем от средна възраст нататък. Малките пропуски, като например объркване и трудност при запомнянето на скорошни разговори, са общи за доста хора. Те могат да се дължат на умора или стрес, и да се влошат, ако не се вземат мерки.

При по-сериозни пропуски обаче – като използване на погрешни думи, загубване на места, които добре познавате, затруднения да се следи хода на действието в дадена книга или телевизионна програма, може да е необходима медицинска помощ.

Лечение на проблемите с паметта

Най-малко 1 от 10 души има проблеми с паметта. Това може да е свързано с възрастта, но не винаги е неизбежно. Нито е равностойно на деменция.

Правенето на списъци, използването на стенни табла и тефтери за записване на задачите, както и умствените упражнения, са полезни за трениране на паметта. Например, кажете азбуката и измислете пет думи, започващи с всяка буква. Опитайте се да си спомните всички хора, с които сте разговаряли през последните три дни, както и основните теми на всеки разговор.

Ако вие или някой ваш познат започне да се безпокои заради проблеми с паметта, то той трябва да се консултира с лекар. Може би има нужда да говори за проблема си със специалист. Лечението, предписано от лекар, може да помогне.