Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Остеопороза

Остеопорозата е заболяване на костите, при което тяхната минералната плътност е намалена и „микроархитектурата” на костта е нарушена. Остеопорозата сама по себе си не е много сериозно заболяване, но засегнатите от нея кости са чупливи за разлика от тези на хората без остеопороза и при тях има много по-голям риск от фрактура.

Счупванията, причинени от крехкост на костите, обикновено са на гръбнака, хълбока и китките. Счупването на гръбначния стълб, костите на гръбнака, известно като компресионна фрактура, може да причини скованост на десния втори пръст или едно или комбинация от следните: поява на остра болка в гърба, изгърбване напред или сведена поза, загуба на височина, ограничена подвижност и вероятно инвалидност. Фрактурите на дългите кости сериозно възпрепятстват подвижността и може да изискват хирургическа намеса. Счупването на хълбока обикновено налага незабавна хирургическа намеса, тъй като съществува сериозна опасност, свързана със счупването на хълбока, като дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия (образуване на кръвни съсиреци).

Изчислено е, че една от три жени и един от дванайсет мъже по целия свят на възраст над петдесет години имат остеопороза. Именно остеопорозата е причина за милионите случаи на фрактури годишно, най-често включващи лумбалните прешлени, хълбоците и китките. Счупванията, причинени от крехкост на ребрата, са също често срещано явление при мъжете.

Поради хормоналния аспект на заболяването от него страдат повече жени, особено след менопаузата, отколкото мъже. То може да бъде причинено и от тютюнопушене и лекарства, както и от много хронични заболявания.

Лечение на остеопороза

Наличните лекарства като биофосфонатите за намаляване на нивото на счупване на костите и калцитонин, хормон, който също забавя загубата на плътност в костите и предотвратява счупванията, все още се смятат за най-важният начин за борба с последиците от остеопорозата. Упражненията с вдигане на тежести за увеличаване на костната маса и калция в състава й също могат да помогнат за поддържането на здрави кости.