Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Алергии

Алергиите, включително алергичният ринит, атопичният дерматит, атопичната астма и алергията към храна, засягат приблизително 20% от хората и представляват водеща причина за хроничните заболявания по света. Алергичният ринит е свързан с имунно-медиирана възпалителна реакция в носните проходи, причинена от вдишани алергени. Поради екологични фактори, замърсяване и други условия броят на случаите с алергии се повишава все повече.

В резултат на алергиите се появяват най-различни тягостни симптоми като кихане, сърбеж, запушване на носа, хрема, постназална секреция. Тези симптоми могат да доведат до дискомфорт и да варират от леки до тежки проявления. Времето през което симптомите продължават, също е различно. Докладът ARIA (Алергичен ринит и неговото влияние върху астмата), публикуван в сътрудничество със Световната здравна организация, определя персистиращия алергичен ринит като симптоми, продължаващи четири и повече дни седмично и повече от четири седмици годишно. Интермитентният алергичен ринит се определя като симптоми, продължаващи по-малко от четири дни в седмицата или по-малко от четири седмици годишно. За щастие симптомите на алергията могат да бъдат облекчени и също като всяко едно заболяване, колкото по-рано се лекуват, толкова по-добре. Вашият лекар може да ви посъветва за най-добрия начин за лечение според вашите симптоми.

Лечение на алергиите

Случаите на поставяне на диагноза „алергия” често са по-малко от действителния брой на заболелите. Когато говорим за алергии, трябва да знаем, че те често не се откриват (поставя се неточна диагноза) или не се лекуват достатъчно добре.

След като сте развили алергия, е почти невъзможно да избегнете причината. Можете да развиете също така нови алергии в живота си.

Може да купите или да сте купили най-различни вещи за дома си, предназначени за предотвратяване или намаляване на вашите симптоми на алергия. Съществуват най-различни продукти на пазара, като анти-алергично спално бельо и овлажнители, предназначени за намаляване на симптомите на алергия. Много страдащи от алергия обаче ще разберат, че тези продукти предлагат ограничена защита.

Общо мнение е, че лекарствата са най-ефективното средство за облекчаване на симптомите и че те помагат на пациентите да живеят. Антихистамините, имунотерапията и интраназалните кортикостероиди се посочват като средства за лечение на много алергии, включително персистиращия и интермитентен алергичен ринит. Съществуват ефективни антихистамини за борба срещу днешните алергии. За да ви посочи най-подходящото лечение, съобразено с вашите оплаквания, вашият лекар трябва да изследва симптомите на алергията.

Над 80 милиона души в Европа страдат от някаква форма на алергия и това число ще продължава да се увеличава

Как да живеем с алергия

Семейството на Рита Хейуърд се е научило да живее със сериозни алергии. Прочетете какво казва Рита Хейуърд