Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Хипертония

Хипертонията, известна като високо кръвно налягане, е болестно състояние, при което високото кръвно налягане е хронично високо.

Хипертонията може да бъде класифицирана както като първична, така и като вторична. Първичната хипертония означава, че не може да бъде открита специфична медицинска причина, за да се обясни състоянието на пациента. Вторичната хипертония е резултат от друго състояние, като например заболяване на бъбреците или някои тумори.

Смята се, че е на лице хипертония, когато систоличното кръвно налягане постоянно е 140 mmHg или повече, и/или диастоличното кръвно налягане постоянно е 90 mmHg или повече.

Точната причина за първичната хипертония не е известна, въпреки че се смята, че голямото количество на приетия натриев хлорид (готварска сол) има връзка, както и наследствените фактори. Ролята на хормоните ренин и инсулин и липсата на сън също могат да окажат влияние.

Хипертонията сама по себе си рядко е тежка, за да причини симптоми, а повишеното кръвно налягане не е заболяване, но често изисква лечение благодарение на краткотрайното и дълготрайното си въздействие върху много органи. Постоянната хипертония е един от рисковите фактори за удари, инфаркти, сърдечна недостатъчност и артериална аневризма и е основната причина за хронична бъбречна недостатъчност. Дори и умереното покачване на кръвното налягане води до по-кратка продължителност на живота.

Лечение на хипертонията

Леката хипертония обикновено може да се лекува с диета, физически упражнения и подобрено физическо състояние. Натриевият хлорид (трапезната сол) може да влоши хипертонията при някои хора и намаленият прием на сол в много случаи намалява кръвното налягане. Редовните леки физически упражнения подобряват притока на кръв и също помагат за понижаване на кръвното налягане. Намаляването на заобикалящите причинители на стрес като високите нива на шум и прекомерното осветление могат допълнително да понижат хипертонията. При по-тежката хипертония може да се предпишат антихипертензивни лекарства като ACE инхибитори, алфа- и бета-блокери.