Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Коронарна болест на сърцето

Коронарната болест на сърцето (КБС) е известна също като коронарна артериална болест, исхемична болест на сърцето или атеросклеротична болест на сърцето и е крайният резултат от натрупването на атеромни плаки или мастни образувания по стените на артериите, доставящи кислород и хранителни вещества до сърдечните мускули.

При повечето хора с КБС няма признаци на болестта до появата на първия симптом, който често е ангина или внезапен инфаркт. След като с десетилетия са растели, някои от тези мастни плаки могат да се отделят и заедно с активиране на кръвосъсирващата системата да започнат да ограничават притока на кръв до сърдечния мускул.

КБС е най-често срещата причина за внезапна смърт и най-често срещаната причина за смъртни случаи при мъже и жени над двадесетгодишна възраст. Според сегашната тенденция в САЩ една втора от здравите четиридесетгодишни мъже и една трета от здравите жени над четиридесетгодишна възраст ще развият коронарна болест на сърцето в бъдеще.

Потвърдените рискови фактори за развитие на КБС са както следва, по низходящ ред на важност: високо съдържание на кръвни липиди или нива на холестерол, пушене, високо кръвно налягане, високи нива на кръвна захар, дължащи се на захарен диабет или друго и поведенчески модели от Вид А, нетърпеливи, бързащи хора, високо конкурентни, враждебни, агресивни и хора, които не са склонни да отпочиват.

Непреките рискови фактори, но от съществено значение, включват липсата на физически упражнения, затлъстяване, стрес и начин на хранене с предпочитание на наситени мазнини и ниско съдържание на антиоксиданти.

Лечение и превенция на коронарната болест на сърцето

Превенцията се базира на промяна на рисковите фактори, което включва намаляване на нивото на холестерола, намаляване на стреса, затлъстяването и високото кръвно налягане, избягване на заседналия начин на живот, здравословно хранене и избягване на цигарите, употреба на храни, богати на омега-3 мастни киселини, витамин C и аспирин в дози, по-малки от 75 до 81 mg/ден[12], които могат да доведат до намаляване на броя на сърдечно-съдовите заболявания.