Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Алис Питърсън

Алис Питърсън е била обещаваща тенисистка още от малка. Алис е обожавала тениса. Той е бил нейната страст. Участвала е в състезанието по тенис за младежи в Обединеното кралство и е спечелила стипендия за обучение в САЩ.

Алис започнала да усеща болки в дясната си ръка и го отдала на една контузия. Болката идвала и си отивала... до финалите на един турнир, когато не успяла дори да хване ракетата правилно. На осемнадесетгодишна възраст й е поставена диагноза ревматоиден артрит (РА) и тя никога не могла да играе тенис отново.

Ревматоидният артрит е хронично прогресивно и инвалидизиращо автоимунно заболяване, което засяга 0.8% от хората в зряла възраст в Обединеното кралство. Това е системно заболяване, което означава, че може да засегне цялото тяло и вътрешните органи като белите дробове, сърцето и очите. Може да засегне всеки и не се предава по наследствен път. Артрит може да се развие във всяка възраст, но най-често диагноза ревматоиден артрит се поставя на хора между 30 и 50 години и се среща три пъти по-често при жените.

При Алис ревматоидният артрит е бил толкова тежък, че се е нуждаела от помощ да стане сутрин, да се облече, да върви, и дори се е налагало майка й да я храни. „Все едно отново бях дете. При това бях на възраст, когато би трябвало да се отделя от родителите си. Вместо това се превърнах в ужасно бреме за тях”, казва тя. Алис е пиела коктейл от обезболяващи и противовъзпалителни лекарства, но нищо не облекчило болката. От 18 до 33-годишна възраст е претърпяла девет смени на големи стави.

Алис е написала „Воля за победа” – вдъхновяваща история за детството, прекарано в луда игра на тенис, и битката й за живот с това дегенеративно заболяване. Тя споделя спомените си от младежките си години през осемдесетте, вълнението, когато е спечелила стипендия за обучение в САЩ, и последвалата шокираща диагноза, болката, която й отнела всичко, и как е започнала живота си отново.

Алис е писател на щат, обществен говорител и попечител на Националното сдружение за болни от ревматоиден артрит, www.rheumatoid.org.uk. Така тя работи за повишаване на обществената осведоменост относно РА, и особено за това какво влияние оказва върху младите.