Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Хедър Оувъртън

Година, в която е поставена диагнозата: 1985 г.
Вид епилепсия: Ювенилна миоклонична епилепсия
Живее, за да: Помага на другите

Веднъж месечно Хедър Оувъртън се опитва отдели време и да научи повече подробности за епилепсията, защото това означава, че ще бъде наясно с последните лечения и медикаменти. Има стара поговорка, че „знанието е власт” и вярвам, че колкото повече знаеш, толкова по-малко те е страх,” обяснява Оувъртън. Мястото, където търси такава сила, е в групата за подкрепа при епилепсия, която нейната майка създава преди две години - единствената подобна група в родния й град в Небраска.

Макар че Оувъртън е диагностицирана с епилепсия на 18-месечна възраст, тя никога не е срещала друг човек с епилепсия, докато не отива на първата среща на групата за подкрепа.  „Много хора се страхуват, че ще бъдат дискриминирани, ако говорят за своята болест, и докато не премахнем позорното петно, хората с епилепсия ще продължават да се крият,” казва Оувъртън, студент в последна година в Университета на Небраска в Омаха.  На първата среща на нашата група, всички казаха, „Мислех, че няма други като мен.”

Групата за подкрепа, която към момента има 30 членове, помага и на майката на Оувъртън, Мери, да преодолее изолацията, която чувства отдавна. „Моите родители никога не показват, че са разстроени или сърдити, заради моята епилепсия, но наскоро разбрах, че майка ми плаче нощем, когато нищо не помага на пристъпите ми, и тя и баща ми не са имали към кой да се обърнат и да споделят през какво преминават, казва Оувъртън.

В момента Оувъртън и майка й работят още по-усърдно, за да подкрепят повече хора от Небраска, страдащи от епилепсия. Те ръководят група, която се надява да събере $100,000 за учредяването на фондация на хората с епилепсия в Небраска, която ще оказва правна помощ, ще помага за намирането на работа и жилище, стипендии, насочване към лекари, обучение на учители и здравни специалисти с по-добра информираност относно епилепсията. Понастоящем хората с епилепсия в Небраска могат да осигурят средства, предлагани от фондацията на хората с епилепсия в Илинойс, но много от дейностите и услугите обикновено са прекалено далеч, казва Оувъртън. „Ще бъде чудесно тези услуги да бъдат на разположение и тук, у дома.”

Дневният ред на Оувъртън освен това включва подобряване на информираността за епилепсията, така че когато участва в събитие, свързано с епилепсията, тя се свързва с медиите и дава интервюта. „Искам да покажа на другите, че епилепсията не е пречка за постигане на целите, които сте си поставили,” казва Оувъртън. Това определено е нейният подход и тя е удовлетворена, че нейният пример вдъхновява други. Неотдавна нейният лекар й разказва за млад пациент, който след пристъп търси кураж в записани телевизионни интервюта на Оувъртън и заявява: „ Искам да бъда като Хедър.”