Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Джузепе (Италия)

Грижи се за дете, страдащо от епилепсияГовори от името на хората, страдащи от епилепсия


През 2004 г., на четиригодишна възраст, лекарите поставят диагноза епилепсия на сина на Джузепе, Рафаеле. Докато е на работа, Джузепе не успява да приеме обаждания от съпругата си и сестра си. Когато най-сетне се свързва със съпругата си, тя през сълзи му съобщава, че Рафаеле е отведен в болница с линейка. Джузепе незабавно отива в болницата и остава до леглото на сина си. След два дни престой в болницата Джузепе научава, че синът му е имал пристъп и че той и съпругата му трябва винаги да носят със себе си лекарства за спешна помощ, където и да отидат.  

След посещение при педиатъра, Рафаеле е диагностициран с „атипична епилепсия в детска възраст” като пристъпите му продължават да се появяват на всеки 30 дни. След като пристъпите продължават, Рафаеле започва да среща трудности с говора, разбирането и писането. Загриженият Джузепе търси съвет от съпруга на своята сестра, който съветва семейството да посети поликлиника в Неапол, където да се срещне с професор по епилептология.   

Докато са в клиниката, точно преди Коледата на 2006 г., Рафаеле продължава да получава пристъпи, по време на които губи съзнание. Проведени са редица изследвания, при които се установява, че Рафаеле има локализирани (фокални) епилептични припадъци.  Епилептологът решава да пристъпи незабавно към лечение и дава на семейството указания да ограничат заниманията на сина си. Малко след това пристъпите на Рафаеле намаляват и Джузепе с радост вижда как синът му се завръща към безгрижното си ежедневие.  

Джузепе насърчава и другите родители, които имат деца с епилепсия, никога да не се отказват да търсят подходящия лекар и подходящото лечение.