Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Семейството на Рита

Рита  се справя добре с голямото си семейство, освен с едно от децата си, което има алергия. Нейната стратегия за справяне с различните състояния може да е ефективна, но е оказала огромно стресиращо въздействие върху ежедневието й.

Да бъдеш бдителен за състоянието

Седемгодишната Клои  има астма, екзема и алергичен ринит. Налага се Клои да има достъп до лекарствата си през цялото време, за да може да реагира на евентуални пристъпи, и се е научила да бъде особено бдителна за собственото си състояние. Астмата може да бъде предизвикана от най-различни ситуации и обстоятелства; всичко, което дразни дихателните пътища и допринася за появата на симптомите. Много важен аспект при контролирането на симптомите е да избягвате факторите, които ги предизвикват, но в ежедневието това може да е много трудно. Освен от носната алергия, малката Клои страда и от сенна хрема и трябва да се справя с хремата, запушения нос и сърбежа в носа, кихането и раздразнените уши и гърло. Заради алергичния ринит, при който причинителите стават все по-различни и агресивни, Клои и Рита трябва постоянно да наблюдават заобикалящата ги среда, като откриват и разпознават всичко, което предизвиква пристъп на алергичен ринит или астма. Това е голямо бреме за малко момиче и голяма тревога за Рита.

Лекарствата винаги наблизо

Както и при много други пациенти с астма и алергичен ринит, Клои също има екзема, трябва да прави специални промивки и често да овлажнява мястото. Времето за къпане и лягане не е лесно за Рита, която трябва да следи дали кожата на Клои е правилно навлажнена, за да се предотврати възпаление или болка. Но рутината при Клои съвсем не е всичко, което може да се каже за семейството. Петгодишният Кайл има много повече проблеми, тъй като страда от астма, сенна хрема и най-различни хранителни алергии. Той също има екзема, и то такава, че Рита и съпругът й си правят строг план, който да изпълняват всеки ден. Като бебе се е налагало Кайл да бъде навлажняван целия поне осем пъти на ден, и въпреки че сега процедурата е съкратена до три или четири пъти дневно, времето за прилагане на мехлемите може да бъде значително. Кайл може да има тежки проблеми с кожата си и по-специално по лицето си. Когато се случи това, въпросните области се нуждаят от допълнителна грижа и внимание. Справянето с астмата на Кайл също е стресиращо за родителите му. Той трябва да държи лекарствата близо до себе си по всяко време, в случай че получи пристъп на недостиг на въздух или хрипове.

Влиянието на алергиите върху всеки отделен аспект от живота на семейството

Животът носи стрес за семейството, както и за малкия Кайл, който има алергия към фъстъци, черупкови плодове, мляко, яйца, черупкови животни, сусамови семена, грах, леща, нахут и зелен фасул още от малък. Тези алергии са установени чрез серия от инвазивни тестове, включително вземане на проби чрез убождане и тест за алергия към храни. Алергиите на Кайл оказват въздействие върху всеки един аспект от живота на семейството и въпреки че Рита е станала почти експерт по управление на алергията, за нея да се справя със състоянието на децата е все още много стресиращо и изтощително. Времето за приготвяне на лекарствата, както и вземането на рецептите, комуникацията със здравните работници и образоването на децата отнемат много време. Внезапните и силни пристъпи и инцидентите също са травмиращи за Рита, както и за децата й, и означават, че тя всъщност никога не може да релаксира и да бъде спокойна, докато децата й страдат от алергии.

За щастие най-голямото дете в семейството, шестнадесетгодишната Инес, няма алергия. Но семейството не изключва възможността Инес да развие алергии, тъй като всички те са атопични и при тях нищо не може да се приеме за даденост.